0
Vaša korpa je prazna.
Ukupno: 0
Ukupno:
Dostava:
Porez:
Popust:
Ukupno sa dostavom:
Pomoć pri izboru

Kako izabrati motornu testeru i koje su najbolje motorne testere?

02/11/2020
Nema komentara
Kako izabrati motornu testeru i koje su najbolje motorne testere?

Odabir motorne testere mnogim našim kupcima predstavlja veliki problem na koji troše dragocene sate svoga vremena. Zbog toga smo odlučili da napišemo kratak tekst o stvarima na koje treba obratiti pažnju pri kupovini motorne testere i par ključnih pitanja na koje svaki kupac motorne testere treba da odgovori pre same kupovine.

Pri izboru prave motorne testere svaki kupac treba da se vodi različitim parametrima. Prvo morate utvrditi u koju kategoriju kupaca spadate, proceniti Vaše potrebe i vreme rada, pa onda krenuti u izbor odgovarajuće motorne testere.

Kako izabrati motornu testeru i koje su najbolje motorne testere?-0

Ključna pitanja su sledeća:

1.       Koliko sam iskusan u korišćenju testere?

2.       Koliko često bih koristio testeru?

3.       Koju vrstu drva bih najčešće sekao – tvrdo ili meko?

4.       Koju veličinu drveta bih najčešće obarao (uzeti u obzir i prečnik i visinu)?

5.       Koju dužinu vodilice da izaberem?

6.       Koliko snažnu testeru da odaberem?

7.       Koliko veliku motornu testeru da odaberem?

8.       Koju težinu motorne testere da odaberem?

9.       Da li su vibracije motorne testere važne?

10.   Da li je motorna testera bezbedna?

11.   Koliko su važne karakteristike servisiranja i održavanja?

12.   Od kog materijala da bude kućište?

13.   Koliko je važna lakoća zatezanja i zamene lanca?

14.   Koji brend da odaberem?

Koji tip korisnika treba da odabere koje karakteristike prikazaćemo u tekstu ispod:

Koliko sam iskusan u korišćenu motorne testere? – Ako Vam je prvi put da kupujete motornu testeru, Vaši zahtevi i vreme rada verovatno neće biti preveliki. Stoga je uvek preporuka uzeti manju i lakšu motornu testeru, sa kojom ćete imati mogućnost lakog manevrisanja i jednostavnog rada. Ako ste ipak iskusan rukovalac motornom testerom možete preskočiti osnovne modele i birati model motorne testere na osnovu ostalih parametara.

Koliko često bih koristio testeru? – Čak i iskusnim rukovaocima motornim testerama nije uvek potrebna najjača i najskuplja motorna testera. Ako biste motornu testeru koristili samo par puta godišnje možete se okrenuti budžetskim rešenjima i ne morate nužno birati najkvalitetniji i najskuplji model.

Koju vrstu i veličinu drveća bih najčešće sekao? - Ako je u pitanju tvrdo drvo i šumska primena, kao i drveće velikog prečnika moraćete da se odlučite za benzinsku testeru većih dimenzija, sa više konjskih snaga i dužom vodilicom. Takođe u tom slučaju preporučujemo kupovinu testera koja pripada jednoj od marki: Stihl, Oleo-Mac, ili Husqvarna, jer će samo jači modeli ovih proizvođača zadovoljiti Vaše potrebe. To su motorne testere vrhunske izrade i sjajnih karakteristika koje su namenjene za najteže poslove.

Kako izabrati motornu testeru i koje su najbolje motorne testere?-1

Koju dužinu vodilice da odaberem? – Ako ste hobi korsik i nameravate motornu testeru da koristite oko Vašeg doma i za sečenje drva za ogrev dovoljna vam je dužina vodilice od 35-38cm. Nema potrebe za korišćenjem duže vodilice jer to može prouzrokovati da se motorna testera ne ponaša kako ste očekivali. Manja vodilica je praktičnija i lakša za rukovanje, što je velika prednost pri jednostavnim poslovima orezivanja i sečenja drva za ogrev. Korišćenje manje vodilice će Vam omogućiti manje umaranja i brži rad oko kuće. Naravno, ukoliko nameravate da testeru koristite u šumskim uslovima, vodilica obavezno mora biti duža od 38cm, to će Vam omogućiti obaranje većih stabala, ponuditi raznovrsnost i najčešće doneti i veću snagu.

Kako izabrati motornu testeru i koje su najbolje motorne testere?-2

Koliko snažnu motornu testeru da odaberem? – Cifra koja se najčešće pominje pri odabiru odgovarajuće benzinske testere je 3.0KS. Kao testere koje zadovoljavaju hobi korisnike se vodi većina motornih testera ispod ove snage, a kao „jače“ testere se računaju one preko ove snage. Motorne testere od 1.5KS pa do 2.0KS mogu savršeno da zadovolje potrebe svih hobi korisnika, koji će motornu testeru koristiti za orezivanje i sečenje tanjeg drveća. Od 2.0KS do 3.0KS se najčešće svestrane motorne testere, koje možete koristiti kako oko kuće, tako i za manje poslove u šumi. Motorne testere od preko 3.0KS najčešće služe za teže poslove, imaju duže vodilice i koriste se za obaranje/sečenje tvrdog drveta.

Koliko veliku i tešku motornu testeru da odaberem? – Kupci se često vode veličinom kao parametrom kvaliteta, a to je svakako greška. Veće ne znači bolje i kvalitetnije. Manja i lakša motorna testera je praktičnija za poslove oko kuće i naš savet je da odaberete motornu testeru koja odgovara opisu posla za koji Vam je potrebna. Ako kupite motornu veću i jaču motornu testeru, koja je često veće težine, a potrebna Vam je za poslove oko kuće pogrešićete. Teško ćete je kontrolisati i rad sa njom će Vas umarati više nego što je to potrebno.

Da li su vibracije motorne testere važne? – Ovo je parametar koji treba pretežno da zabrinjava profesionalce. Ukoliko ste profesionalac, motornom testerom ćete upravljati na duži vremenski period svakoga dana i veoma je bitno da se uverite da testera ima nizak nivo vibracija, da bi se smanjio rizik od oštećenja vaših ruku.

Da li je motorna testera bezbedna? – Ovo je pitanje koje treba da interesuje apsolutno svakog korisnika ovog alata. Uverite se da motorna testera ima što veći broj sigurnosnih karakteristika kao što su: štitnik od povratnog udara i kočnica za lanac, kočnica za gas, štitnik, lako dostupna stop komanda, smanjene vibracije. Većina i hobi i profesionalnih motornih testera ima ove karakteristike – bitno je da kupujete originalne mašine kod ovlašćenih distributera, jer Vam jedino to garantuje odgovarajuću sigurnost i ispravnost svih delova.

Od kog materijala da bude kućište? – motorne testere za hobi korisnike i povremene poslove oko kuće, imaju kućište motora od kompozitnih materijala, dok su kućišta motora za intenzivnije i profesionalne korisnike metalna (najčešće legura magnezijuma). Metalna kućišta osiguravaju bolje hlađenje mašine i znatno veću robusnost prilikom korišćenja.  Ukoliko testeru koristite za povremene i necelodnevne poslove i kompozitno kućište će biti sasvim zadovoljavajuće.

Kako izabrati motornu testeru i koje su najbolje motorne testere?-3

Koliko su važne karakteristike servisiranja i održavanja? – Ovo je jedan od glavnih parametara kojim treba da se vodite pri izboru motorne testere. U neželjenom slučaju kvara poželjno je imati proverenu servisnu mrežu koja kvar može da otkloni brzo i na pravi način. Naša firma sarađuje sa svim servisnim centrima brendova koje prodajemo. Kupovinom originalnih motornih testera sa našeg sajta imaćete obezbeđenu popravku u maksimalnom garantnom roku koje svaki brend nudi.

Koliko je važna lakoća zatezanja i zamene lanca? – Ovo je parametar koji je od velikog značaja za početnike u baratanju benzinskom testerom. Osnovni modeli najčešće nude i najjednostavnije zatezanje i promenu lanca.

Koji brend da odaberem? – Pre davanja konkretnih saveta i naših predloga napisaćemo po nešto o karakteristikama motornih testera najistaknutijih brendova kod nas na tržištu i njihovim prednostima.


Oleo Mac

a)      Oleo-Mac motorne testere

Oleo Mac nam nudi motorne testere sa odličnim performansama za najmanji novac. Najveća prednost Oleo Mac-a je u tome što ima motornu testeru za svačije potrebe sa najboljim odnosom cene i kvaliteta na tržištu. Bilo da ste hobi korisnik sa malo zahtevnijim potrebama, ili profesionalni korinsik, u Oleo Mac ponudi motornih testera sigurno možete naći mašinu koja bi Vam odgovarala. Po kvalitetu izrade se takmiče sa Stihl-om i Husqvarnom, a po ceni se takmiče sa Villager motornim testerama, što ih svakako rangira negde pri vrhu naše liste najboljih motornih testera.

Pogledajte kompletnu ponudu Oleo-Mac motornih testera.

 Oleo Mac motorne testereSTIHL

b)      STIHL motorne testere

STIHL je neosporno jedan od najkvalitetnijih brendova na svetu kada se radi o motornim testerama. Snaga, kvalitet izrade, dugotrajnost, garancija, optimalna težina i ergonomija su sve velike prednosti STIHL motornih testera u odnosu na njihove konkurente.

Pogledajte kompletnu ponudu STIHL motornih testera

STIHL motorne testereVillager

c)       Villager motorne testere

Villager se na našem tržištu kotira dosta visoko, a razloga za to je puno. Villager nudi motorne testere, kao i ostale baštenske proizvode, po znatno nižim cenama od konkurencije, uz održavanje dobrog nivoa kvaliteta. Veliki broj hobi i polu-profesionalnih korisnika upravo zbog toga bira Villager i mi se sa njima moramo složiti u oceni da se radi o sjajnom brendu baštenskih alata. Kvalitet izrade, snaga i upravljivost su na visokom nivou, a imajući u vidu i cenu za koju sve to dobijamo Villager benzinske testere ocenjujemo kao odlične!

Pogledajte kompletnu ponudu Villager motornih testera

 Villager motorne testere


Kako izabrati motornu testeru i koje su najbolje motorne testere?-10

d)      Husqvarna motorne testere

Još jedan “veliki igrač” na polju motornih testera, kao i ostalih baštenskih alata je švedska Husqvarna. Husqvarna motorne testere odlikuje vrhunski kvalitet i sposobnost da zadovolji potrebe najzahtevnijih šumara. Husqvarna modeli motornih testera su pretežno namenjeni profesionalnoj upotrebi, ali i svi hobi majstori u Husqvarni mogu pronaći pouzdane motorne testere za dugogodišnju službu.

Pogledajte kompletnu ponudu Husqvarna motornih testera

Husqvarna motorne testere


Imajući u vidu karakteristike ova četiri najbolje kotirana brenda daćemo kratak sažetak teksta i ponoviti ključne savete pri izboru motorne testere, kao i izdvojiti naše favorite iz ponude motornih testera.

Naše preporuke:

1.       Ako Vam motorna testera treba par puta godišnje, za rad koji nije predugačak i za sečenje stabla manje debljine (orezivanje i ogrev), Vama će najviše odgovarati neka motorna testera iz Villager ponude, ili motorna testera slabijih performansi iz Oleo-Mac ponude. Birajte manju težinu i kraću vodilicu i ne vodite se isključivo snagom pri izboru modela. Naša preporuka za Vas je jedan od sledećih modela:

Villager VGS 380 S, 1.6KS

Villager VGS 380 S

Villager VGS 3920 PE , 2.15KS

Villager VGS 3920 PE

Oleo-Mac GSH 40, 2.2KS


Oleo Mac GSH 400 / GSH 40

2.       Ako Vam je potrebna raznovrsna motorna testera, za malo teži rad oko kuće – duže vreme rada i deblja stabla, kao i povremeni rad sa obaranjem stabala birajte motorne testere brenda Oleo-Mac. Takođe možete izabrati i neku od srednje kotiranih STIHL, ili Husqvarna motornih testera. Pri izboru motornih testera u ovoj kategoriji vodite se težinom i snagom (nije Vam potrebno više od 3.0KS), takođe birajte vodilice srednjih dužina. Naša preporuka za Vas je sledeća:

Oleo-Mac GS 37 / GS 371 , 2.4KS

Oleo Mac GS 371 / GS 37

Oleo-Mac 941CX / GS 410 CX , 2.5 KS

Oleo Mac 941 CX

STIHL MS 211 , 2.3KS

STIHL MS 211

3.       Ako Vam je pak potrebna snažna profesionalna motorna testera, koja treba da radi pola, ili čak celo radno vreme pravi izbor za Vas su STIHL i Husqvarna. Takođe testeru za takve uslove možete pronaći i u visoko kotiranim Oleo-Mac motornim testerama koje apsolutno pariraju ovim brendovima po svim parametrima. Birajte jače motorne testere sa dužim vodilicama, dodatno obratite pažnju na nivo vibracija, kao i na težinu! Naš izbor iz ove kategorije su sledeće motorne testere:

STIHL MS 362, 4.6KS

STIHL MS 362

Husqvarna 372 XP , 5.2KS

Husqvarna 372 XP

Oleo-Mac GS 650 , 4.7KS

Oleo Mac GS 650

Kompletnu ponudu motornih testera svih brendova možete pogledati na sledećem linku: Motorne testere.

Unesite komentar

Navigacija
Prihvatam
Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.