0
Vaša korpa je prazna. Započnite kupovinu
Ukupno:
Dostava:
Porez:
Popust:
Ukupno sa dostavom:

Idi u korpu Očistite korpu
Pomoć pri izboru Noviteti

KAKO ODABRATI MAKAZE ZA PRAVILNO OREZIVANJE VOĆA I OREZIVANJE DRVEĆA

29/01/2024
Nema komentara
KAKO ODABRATI MAKAZE ZA PRAVILNO OREZIVANJE VOĆA I OREZIVANJE DRVEĆA

Orezivanje voća i orezivanje drveća su hortikulturne prakse koje se primenjuju radi poboljšanja rasta, razvoja i opšteg zdravlja drveća.

Kompletnu ponudu makaza za orezivanje možete pogledati na ovom linku: https://www.prodavnicaalata.rs/proizvodi/kategorije/rucne-makaze-za-zivu-ogradu-i-voce/

OREZIVANJE VOĆA

Ciljevi: Orezivanje voća ima nekoliko ciljeva, uključujući poboljšanje forme i strukture biljke, podsticanje rasta novih grana, smanjenje bolesti i štetočina, te poboljšanje kvaliteta i količine plodova. Vrste orezivanja: Postoje različite vrste orezivanja voća, uključujući formativno orezivanje (radi oblikovanja biljke u ranoj fazi), proređivačko orezivanje (uklanjanje suvišnih grana za poboljšanje prozračenosti), uklanjanje starih, manje produktivnih grana i druge vrste orezivanja specifične za različite vrste voćaka. Vreme orezivanja: Optimalno vreme za orezivanje voća zavisi od vrste voća, ali se obično izvodi tokom zime u toku mirovanja biljaka ili tokom ranog proleća - pre nego što krene aktivni rast.

KAKO ODABRATI MAKAZE ZA PRAVILNO OREZIVANJE VOĆA I OREZIVANJE DRVEĆA-0

 -

1.    Razumite vrstu orezivanja

Razmislite o vrsti orezivanja koje planirate obavljati. Da li je to formativno orezivanje mladih biljaka, rezanje starih grana ili nešto drugo? Različite vrste orezivanja zahtevaju različite vrste makaza.

2.    Prilagodite veličinu makaza zadatku

Za sitnije grane i preciznije rezove, možda ćete preferirati manje i tanje makaze. Za orezivanje debljih grana, posebno kod drveća, mogu biti potrebne snažnije makaze s dužim oštricama.

3.    Pregledajte vrste oštrica

Oštrice makaza dolaze u različitim oblicima, uključujući prolazne oštrice, koje pružaju čist rez i nakovnjačke oštrice, koje se koriste za orezivanje tvrdih materijala. Razmotrite vrstu oštrica koja je najprikladnija za vaše potrebe.

4.    Proverite kvalitet materijala 


Kvalitetni materijali osiguravaju dugotrajan i efikasan rad. Alat izrađen od visokokvalitetnih čelika ili drugih izdržljivih materijala obično će biti otporan na habanje i održavati oštricu duže vreme.

 

5.    Proverite ergonomski dizajn

Makaze s ergonomskim dizajnom omogućavaju udobno korišćenje bez prevelikog napora. Drške makaza trebaju pružiti dobar hvat, a oblik makaza treba podržavati prirodan položaj ruke.

6.    Razmotrite težinu makaza

Preteške makaze mogu dovesti do zamora ruku tokom dugog rada.

7.    Proučite prilagodljive funkcije

Neke makaze imaju prilagodljive funkcije, poput podesivog otvora za rezanje ili sistem za brzu promenu oštrica. Proverite da li vam takve funkcije mogu koristiti u različitim situacijama orezivanja.

Pravilan odabir makaza značajan je korak ka uspešnom orezivanju voća i drveća, pa se potrudite odabrati model koji odgovara specifičnostima vašeg vrta ili bašte.

NAŠ PREDLOG MAKAZA ZA OREZIVANJE

Ako ste u bašti povremeno, i potrebno je da orežete svega par biljaka sa granama manjeg prečnika možete se koristiti ručnim makazama za orezivanje voća, koje možete pogledati na sledećem linku: https://www.prodavnicaalata.rs/proizvodi/kategorije/makaze-za-orezivanje/

Ako su vam potrebne makaze za orezivanje drveća sa granama većeg prečnika, ovo je mesto gde treba da ih tražite: https://www.prodavnicaalata.rs/proizvodi/kategorije/makaze-za-grane/

Konkretan predlog bi bili modeli Gardena 12002-20, Villager LS 112 ili Falket 10001 koje možete pogledati i na stranicama proizvoda klikom na ikonice ispod ovog teksta.

Ukoliko ne želite da umarate ruke, kao i da trošite previše vremena na ove delatnosti za vas su prava opcija akumulatorske makaze za orezivanje. Akumulatorske makaze za orezivanje se mogu koristiti i za orezivanje voća i za orezivanje grana sa drveća.

Akumulatorskim makazama za orezivanje štedite i vreme i snagu, a takođe imate veoma raznovrstan alat sa kojim možete rešiti većinu poslova iz teksta iznad.

Naš predlog u ovom segmentu su DeWalt DCMPP568N Akumulatorske makaze za grane. DeWalt DCMPP568N makaze za orezivanje sem povoljne cene i vrhunskog kvaliteta nude najveći opseg u sečenju grana. Seku grane prečnika čak do 38 mm, što je najviše što alati ove vrste mogu da seku. Primera radi, aku makaze za orezivanje prvog konkurenta seku grane debljine do 25mm.

Makaze rade na 18V, što im daje dovoljnu snagu za sve vrste upotrebe. Deo su profesionalnog DeWalt asortimana akumulatorskog baštenskog alata i izuzetno su izdržljive – ne morate brinuti o broju minuta i sata koji rade!

Zahvaljujući njihovom jedinstvenom dizajnu i maloj težini (1.3 kg), ovaj alat možete držati u ruci satima!

Sa ovim alatom možete zameniti čak i motornu testeru u nekim namenama!

 

 

Povezane vesti

Unesite komentar

Navigacija
Prihvatam
Ovaj sajt koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posetilaca. Ukoliko nastavite sa korišćenjem sajta, smatra se da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i potvrđujete prihvatanje kolačića na njegovim stranicama.